MACHETE

Kom precis hem från att ha sett Machete. Så här kommer min första filmrecension. Tänker inte ödsla tid på att beskriva plotten. Googla.Machete utspelar sig vid Texas-Mexikogränsen, en skådeplats som är väldigt igenkännbar, ständigt aktuell och inte minst sjukt läcker och actioninbjudande som backdrop. Filmen innehåller sköna travestier, t ex John McLaughter (efter John McCain månntro?) och revoltören och rättskämpen Shé, som en kvinnlig variant av Ché förstås.

Filmen är samhällssatirisk, smart och med ett starkt budskap, men lika mycket som den behandlar problemen med rasism så skämtas det också om den mexikanska kulturen. Till exempel äts det nästan lika många tacos som det avfyras skott och när Machete blir erbjuden en kubansk cigarr så ber han istället om mexikanskt varpå det röks feta jointar.

En ständig klyscha som används även i Machete är att nästan alla kvinnliga karaktärer är unga och snygga och verkligen inte klädda rätt för beväpnad revolución. Men i en film som ändå inte ska vara realistisk är det helt OK tycker jag. Dessutom är brudarna i den här filmen råtunga och vem gillar inte heta rättvisekämperskor som kan spöa järnet ur vem som helst?

Jag rekmenderar den till alla som gillar action, politiska konspirationer och tequila.

Blod 3/5. Mycket blod men inte splatteröverdrivet. I en scen svingar sig Machete från ett fönster till att annat i en människotarm. Gött.

Action 5/5. En mängd olika vapen används, allt från snipergevär till trädgårdsredskap. Och machete, förstås. Chopper-karavanen i slutet är ganska minnesvärd.

Sex 2/5. Machete hånglar lite med Jessica Alba och med Lindsay Lohans nakenstand-in i en pool. Annars lite sånt. Däremot rätt mycket naket. Eller väldigt mycket. Därför blev det en tvåa.

Humor 5/5. Antagligen en av årets roligaste filmer med klockrena spanska catch phrases och hårdnackad ironi.

Det bästa med filmen: Taco och tequilafrosseriet, de coola vapnen och Shés återkomst.

Det sämsta med filmen: Albas lackstövlar i slutet. Och att Lindsay hade en nakenstand-in. Det är ändå inte som att hon har något goodgirlrykte att upprätthålla ändå, menar jag.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0